Consilierii locali ai PNL, PSD și Pro România cer convocarea unei ședințe extraordinare de plen a Consiliului Local Timișoara marți, pentru a rezolva situația Colterm. Aceștia doresc ca executivul primăriei să ofere explicații cu privire la „artificiul financiar” prin care au fost schimbați banii primiți de la guvern, pentru a-și plăti propria datorie către societatea de termoficare.
Primăria Timișoara trebuie să plătească peste 67 de milioane de lei, valoarea celei mai recente facturi fiscale emisă de Colterm, o societate în insolvență. Pentru a evita refuzul de plată din partea primăriei, Colterm a notificat autoritățile competente, inclusiv Curtea de Conturi, Prefectura Timiș și ANAF, în vederea recuperării acestei sume. Municipalitatea ar trebui să plătească suma de 67,8 milioane de lei către Colterm, reprezentând banii primiți de la guvern pentru acoperirea costurilor legate de achiziția de gaze naturale, cu scopul de a produce energie termică în perioada 01.11.2021-31.03.2022. Cu toate acestea, primăria a schimbat destinația banilor de la guvern, utilizându-i pentru a-și plăti propria datorie către societatea de termoficare, respectiv plata subvenției diferență de preț și tarif la energia termică livrată populației.
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, consideră că nu a fost comisă nicio ilegalitate, dar lasă loc de interpretare cu privire la destinația acestor bani, indicând o aplicare dublă a măsurilor, în funcție de interese.
“Suntem ferm convinși că am respectat legea exact cum a fost făcut anul trecut de către Guvern. Am dat mai departe banii veniți de la Guvern, nu au ajuns altundeva, și forma în care ni s-a cerut să dăm mai departe acești bani o considerăm ilegala. Sunt instituții de stat care împărtășesc punctul nostru de vedere, alte instituții de stat care împărtășesc punctul de vedere al Colterm și vom vedea cum se rezolvă”, a transmis primarul Timișoarei.
Primarul aruncă responsabilitatea pentru plata certificatelor EUA, numite și “certificate verzi”, către conducerea Colterm, sugestionează că aceasta ar trebui să găsească soluții alternative, printre care și utilizarea banilor pe care societatea îi încasează în fiecare lună. Colterm trebuie să achiziționeze 227.000 de certificate CO2, numite și “certificate verzi”. În prezent, valoarea acestora este de 100.862.910 lei.
Administrația Fritz a refuzat să cumpere aceste certificate pentru a se conforma cerințelor din anii 2020 și 2021, ceea ce a dus la primirea a două amenzi. În data de 25 mai 2021, s-a primit prima amendă în valoare de 106.000.000 lei, plus obligația de a achiziționa 201.463 de certificate CO2, la prețul actual de 90 de euro pe certificat, adică aproximativ 18 milioane de euro. În anul precedent, la data de 5 mai 2022, administrația a primit o a doua amendă în valoare de 71.862.921 lei, plus obligația de a cumpăra 131.049 certificate CO2, la prețul actual, ceea ce înseamnă aproximativ 12 milioane de euro.
“Eu continui să spun că Colterm are o conducere. Printre alții și administrator judiciar, care primește 20.000 de euro pe lună pentru munca lor și mă aștept ca ei să facă parte din soluție.
Ce este clar și asta am susținut până acum, noi nu putem să cumpărăm aceste certificate pentru Colterm si nici nu putem să facem o plată cash de 100 de milioane din banii primăriei, de azi pe mâine, tocmai pentru că acești bani nu există”, a transmis primarul Dominic Fritz.
Primarul Dominic Fritz a refuzat să contribuie financiar și a aruncat responsabilitatea pe conducerea Colterm, ceea ce ar putea duce la falimentul societății de termoficare până la data de 1 mai 2023. Însă, această situație nu pare să îl deranjeze pe edilul orașului.
„Dacă asta se va întâmpla, este un semn de întrebare. Eu înțeleg că cei care au responsabilitate încearcă să spună că este o situație serioasă. În același timp, am încredere că sistemul de termoficare din Timișoara va supraviețui…avem o rețea funcțională și trebuie găsite soluții ca ce este posibil tehnic să poată continua și legal”, a mai afirmat primarul Fritz.