Cum îți pregătești copilul de grădiniță: Cea mai importantă etapă

Începerea grădiniței reprezintă una dintre cele mai...

Persoanele care își spală mașinile în fața blocului sau în fața casei, amendate

Amenzi pentru spălarea mașinii Proprietarii autoturismelor pot primi...

Prognoza meteo, 6 septembrie. Primele semne de toamnă. Zonele în care va ploua

Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a emis prognoza...

Val de proteste la Paris. Peste un milion de oameni au ieșit în stradă din cauza reformei pensiilor

ExterneVal de proteste la Paris. Peste un milion de oameni au ieșit în stradă din cauza reformei pensiilor

Paris este din nou scena unor proteste puternice. Peste un milion de oameni au ieșit în stradă pentru a cere guvernului să renunțe la creșterea vârstei de pensionare

Parisul și alte mari orașe din Franța au devenit scena unor proteste violente. Aproximativ un milion de oameni au ieșit în stradă pentru a cere guvernului să renunțe la creșterea vârstei de pensionare.

Greva naţională din Franţa împotriva unei reforme planificate a sistemului de pensii a perturbat grav, marţi, serviciile de transport, a închis şcoli şi a oprit livrările de combustibil. Mişcarea grevistă va continua şi miercuri, în timp ce sindicatele şi-au intensificat campania pentru a forţa o revenire a guvernului asupra acestor măsuri profund nepopulare, relatează Reuters.

Protestatarii au încercat, de asemenea, să blocheze rafinăriile pentru a opri livrările de combustibil.

Protestatarii au distrus mașini și au incendiat baricadele improvizate din diverse obiecte, nori de gaze lacrimogene și fum ridicându-se din mijlocul protestelor.

Oamenii legii au ripostat cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

„Manifestațiile sunt masive. Cetățenii au înțeles în ansamblu că această reformă nu este corectă. Protestul este justificat, deci avem parte de o participare puternică. Acum trebuie ca 80 – 90 la sută dintre cetățenii care se opun acestei reforme să își demonstreze opoziția prin participarea lor masivă”, a declarat un protestatar.

Reforma pensiilor plănuită de guvernul de la Paris a scos în stradă oameni din toate orașele mari ale Franței. Numai în capitală au ieșit aproximativ 700.000 de oameni. Țara a fost blocată de grevele angajaților, nemulțumiți de planul de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Cel mai mult au fost afectate tranporturile, însă protestatarii au încercat să blocheze și rafinăriile pentru a opri livrările de combustibil.

Comparativ, în timpul celui de-al doilea act al mobilizării, la 31 ianuarie, Ministerul de Interne numărase 1,27 milioane de manifestanţi în ţară, dintre care 87.000 în capitală, o participare care a reprezentat un record de la începutul mişcării de protest. Sindicatele vorbiseră însă atunci de o mobilizare istorică, cu două milioane de persoane în stradă în toată ţara.

Sindicatele au chemat la noi manifestaţii în toată Franţa, sâmbătă, împotriva planului de reformă a pensiilor propus de guvern, s-a anunţat marţi, la finalul celei de-a şasea zile de greve şi manifestaţii. Cele opt sindicate principale au făcut, de asemenea, apel la o zi naţională de mobilizare săptămâna viitoare, pe 15 martie. Confederaţia sindicală a anunţat, de asemenea, că îi va trimite o scrisoare preşedintelui Emmanuel Macron, cerându-i să se întâlnească de urgenţă cu greviştii şi să retragă reforma.

Grevele continuă şi miercuri

Sindicatul CGT a declarat că lucrătorii au votat pentru prelungirea grevelor la toate punctele TotalEnergies.

„Adevărata luptă începe acum”, a declarat Marin Guillotin, reprezentant sindica la rafinăria Donges din vestul Franţei. „Nu am fost auziţi sau ascultaţi. Folosim singurele mijloace care ne-au mai rămas: este greva dură… nu vom renunţa”, a arătat el.

Trenurile vor continua să fie perturbate miercuri, la fel ca şi metroul din Paris, deşi într-o măsură ceva mai mică decât marţi, au anunţat companiile de transport SNCF şi RATP care le gestionează.

Şoferii de camioane şi gunoierii s-au alăturat marţi grevei, care s-a extins la mai multe sectoare.

În întreaga ţară, numeroase mitinguri de protest au atras mulţimi mai mari decât cele organizate anterior de la jumătatea lunii ianuarie, inclusiv în Marsilia, unul dintre cele mai mari oraşe din Franţa, au declarat autorităţile şi mass-media locale.

VIOLENŢE ŞI CIOCNIRI CU FORŢELE DE ORDINE LA PARIS

Sindicatul CGT a declarat că 700.000 de persoane au mărşăluit la Paris, potrivit presei locale, mai mult decât oricând de la începutul protestelor. Poliţia a estimat numărul acestora la 81.000.

Au existat unele ciocniri în marja mitingului de la Paris, unii protestatari au devenit violenţi, iar poliţia a declarat că 22 de persoane au fost arestate.

Citeste si alte articole: