S-a depus cererea de finanțare pentru realizarea în Timișoara a unui Campus de învățământ dual

Din OrasS-a depus cererea de finanțare pentru realizarea în Timișoara a unui Campus de învățământ dual

În ultima zi a perioadei legale de depunere, adică pe 7 martie, Primăria Timișoara a depus o cerere de finanțare pentru construirea în oraș a unui campus de învățământ dual, cu o valoare estimată de 27 de milioane de euro, în numele unui consorțiu local. Municipalitatea a reușit în cele din urmă să atragă 31 de parteneri din mediul universitar, mediul de afaceri local și alte instituții de învățământ în proiect. Pentru cererea de finanțare a fost înființat un consorțiu dedicat cu 31 de parteneri, unde liderul de consorțiu este Universitatea Politehnica Timișoara.

Pentru a putea depune cererea de finanțare, consilierii locali au fost chemați la vot într-o ședință de urgență, chiar în ziua limită, marți.

Obiectivul final al formării consorțiului este obținerea unei finanțări pentru construirea unui Campus Dual în Timișoara. În întreaga țară, sunt disponibile finanțări pentru construcția a maximum 10 astfel de campusuri duale de interes regional. Valoarea maximă eligibilă pentru construcții este de 103.044.183 de lei (20.825.000 euro), la care se adaugă o contribuție de 28.801.400 de lei (5.820.700 euro) din bugetul local.

Finanțarea face parte din Componenta C15 – Educație a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această finanțare include, de asemenea, fonduri pentru acordarea de burse școlare în valoare maximă de 2.094.400 lei (423.274 euro), sume care includ taxa pe valoarea adăugată.

Timișoara este un magnet pentru cei care doresc să studieze, să lucreze și să investească aici și învățământul dual face parte din rețeta succesului oricărui oraș de secol XXI. Prin acest nou campus, avem ambiția de a atrage tineri dornici de o carieră în domenii tehnice, în meserii de care depinde dezvoltarea economică a Timișoarei. Îi felicit pe cei 31 de parteneri care s-au așezat la aceeași masă și au lucrat pentru un proiect comun care va dezvolta Timișoara și întreaga regiune. Îi mulțumesc rectorului Politehnicii, Florin Drăgan, care și-a asumat, ca reprezentant al UPT, rolul de lider al acestui consorțiu”, potrivit edilului Dominic Fritz.

Universitatea Politehnica Timișoara a fost numită lider al consorțiului.

Învățământul dual reprezintă o necesitate pentru un oraș ca Timișoara. Numărul mare de parteneri pe care am reușit să-i implicăm în proiect este un indicator clar că este mare nevoie să deschidem oportunități noi pentru piața muncii și să le dăm tinerilor din regiune posibilități noi de dezvoltare în diverse domenii de interes. Seriozitatea și experiența fiecărui partener din proiect sunt garanția că acest campus va genera calitate, iar Universitatea Politehnică are capacitatea de a coordona un proiect de o asemenea anvergură”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara este format dintr-un total de 31 de parteneri, inclusiv trei universități, Primăria Timișoara, Inspectoratul Școlar, șapte licee din Timișoara, 16 companii și trei asociații ale mediului de afaceri. Lista completă a partenerilor este:

 1. Universitatea Politehnica Timișoara, lider de consorțiu
 2. Universitatea de Vest Timișoara
 3. Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara
 4. UAT Municipiul Timișoara
 5. Inspectoratul Școlar Județean Timiș
 6. Liceul Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I” Timișoara
 7. Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu Timișoara
 8. Colegiul Economic “Francesco Saverio Nitti” Timișoara
 9. Liceul Tehnologic de Vest Timişoara
 10. Liceul Tehnologic Electrotimiș Timișoara
 11. Liceul Tehnologic Azur Timișoara
 12. Liceul Tehnologic Transporturi Auto
 13. S.C. Compania de Apă Arad S.A.
 14. S.C. Apa Prod S.A. Deva
 15. S.C. Aquatim S.A.
 16. Fundația Aquademica
 17. S.C. Continental Automotive Romania S.R.L.
 18. S.C. Continental Automotive Products S.R.L.
 19. S.C. DAR Draxlmaier Automotive S.R.L.
 20. S.C. HELLA România SRL
 21. S.C. TRW Automotive Safety Systems S.R.L
 22. S.C. Flextronics România S.R.L
 23. S.C. Nokia Networks S.R.L.
 24. S.C. Del Corso Family S.R.L.
 25. S.C. Eco Trust S.R.L.
 26. S.C. Kolping Concept S.R.L.
 27. S.C. Dragotex S.R.L.
 28. S.C. Metaltim S.A.
 29. S.C. Nedex Grup SRL
 30. Asociația Patronală Horetim

Citeste si alte articole: