Școala Gimnazială nr.1 din Timișoara va fi reabilitată

Din OrasȘcoala Gimnazială nr.1 din Timișoara va fi reabilitată

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat că Primăria Timișoara a câștigat o nouă finanțare prin PNRR în domeniul infrastructurii din educație. Aceasta constă în reabilitarea celei mai vechi școli din oraș, Gimnaziala nr. 1, iar valoarea proiectului nerambursabil este de peste 10 milioane de lei.

„Școala se află într-o zonă care va fi complet schimbată în anii care vin, datorită unui mare proiect de regenerare urbană pe care îl avem în lucru pentru toată zona Traian, iar Școala nr. 1 este parte a acestei modernizări a cartierului. Copiii care învață aici vor avea condiții mai bune de studiu, confort sporit în clase – și asta ne dorim să crească atractivitatea procesului de educație. Anul acesta am alocat 150 de milioane de lei pentru investiții în infrastructura școlară, pentru a le oferi copiiilor condiții egale de educație indiferent dacă merg la o școală centrală sau la una de cartier”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Școala Gimnazială nr. 1 a fost construită în 1847 și este compusă din două clădiri și două curți, una cu acces din stradă și una interioară. Clădirea se află în stare bună, dar are nevoie de intervenții de consolidare locală și reabilitare.

Lucrările de reabilitare se vor concentra pe creșterea confortului termic în interior, prin sporirea rezistenței termice a pereților exteriori, înlocuirea tâmplăriei cu tâmplărie termoizolantă, înlocuirea instalației de încălzire centrală, înlocuirea conductelor și izolarea acestora, precum și înlocuirea corpurilor de iluminat cu LED-uri. Aceste măsuri vor reduce consumul de energie primară și emisiile de CO2, îmbunătățind clasa de performanță energetică de la E la B, reducând consumul anual de energie finală pentru încălzire cu 65,29% și diminuând emisiile de CO2 cu 60,28%.

Valoarea finanțării pentru contractul de reabilitare este de 10,181,578.07 lei (TVA inclus), iar acesta va acoperi toate costurile necesare pentru realizarea lucrărilor de reabilitare propuse.

În ședința Consiliului Local de pe 28 februarie 2023, a fost aprobată o modificare a HCL 476/2022. Această modificare se referă la valoarea totală a proiectului, care a fost actualizată la suma de 14.427.114,42 lei (TVA inclus), din care valoarea contribuției proprii suportate de către Municipiul Timișoara este de 4.245.536,34 lei (TVA inclus).

Citeste si alte articole: