Colterm a făcut bilanțul pentru sfârșitul lunii februarie

Din OrasColterm a făcut bilanțul pentru sfârșitul lunii februarie

Colterm, compania care furnizează apă caldă și încălzire pentru o mare parte din locuitorii din Timișoara, a prezentat bilanțul pentru sfârșitul lunii februarie. În prezent, stocul de cărbune disponibil este de 12.998 de tone, iar în luna februarie s-a consumat o medie zilnică de 1.078 de tone de cărbune energetic. În intervalul iunie 2022 – februarie 2023, compania a achiziționat un total de 146.720 de tone de cărbune, la care se adaugă stocul de 6.084 de tone de la finalul sezonului anterior de încălzire. Astfel, cantitatea totală de cărbune disponibilă este de 152.804 de tone, din care s-au consumat deja 139.806 de tone până în prezent.

La momentul actual, există un stoc de 8.085 MWh de gaz înmagazinat, care va fi consumat în luna martie 2023. Este important să menționăm că întreaga cantitate de gaz înmagazinat a fost deja achitată în întregime. În plus față de cantitatea extrasă din depozite, necesarul de gaze naturale pentru luna curentă este de 64.700 MWh, dintre care 46.500 MWh sunt asigurate prin cele opt contracte încheiate cu producătorii interni, iar diferența de 18.200 MWh este acoperită prin contractele cu furnizorul de ultimă instanță, OMV Petrom.

Este important de menționat că, pentru necesarul de gaz din luna martie, jumătate din sumă a fost plătită în avans, iar cealaltă jumătate a fost agreată să fie plătită în tranșe către furnizori. În ceea ce privește progresul reparațiilor la cele două mari centrale termice, la ora actuală, cazanele 1, 2 și 3 de la CET Sud și CAF-urile (cazane de apă fierbinte) 2 și 4 de la CT Centru funcționează în parametri optimi. Trebuie precizat că, sporadic, mai sunt necesare reparații de mici dimensiuni pentru a menține parametrii tehnologici de funcționare a instalațiilor de producere de energie termică.

În ceea ce privește proiectul finanțat de Uniunea Europeană numit „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”, rețelele secundare de termoficare au fost reabilitate în proporție de 100%, adică 20.497 metri, în timp ce lucrările la rețelele primare de termoficare au fost finalizate pe o lungime de 7.587 metri, dintr-un total de 9.183 metri (82,6% realizat până în prezent).

Citeste si alte articole: