Un corp al clădirii Liceului Economic din Timișoara a fost încadrat în clasa de risc seismic I

Din OrasUn corp al clădirii Liceului Economic din Timișoara a fost încadrat în clasa de risc seismic I

După scandalul de la sfârșitul săptămânii trecute, când Școala Generală 1 din Timișoara a fost clasificată și apoi respinsă ca fiind de risc seismic 1, acum apare o nouă dispută pe această temă. Un raport tehnic a fost descoperit la un corp de clădire școlară care a fost clasificat ca fiind de risc seismic I, la Liceul Economic din Timișoara, o școală de prestigiu.

Datorită apariției acestei situații, s-a hotărât că începând de mâine cursurile vor fi organizate online și elevii vor fi mutați în altă locație pentru o perioadă de timp.

”Avem o problemă în Timișoara, un liceu cotat printre cele mari din oraș, a fost cotat astăzi ca fiind de risc seismic 1. Este vorba despre Liceul Economic Timișoara. După cutremurul din Gorj, guvernul a solicitat tuturor UAT-urilor situația clădirilor aflate în clasa de risc seismic I. Primăria Timişoara a trimis cu adresa 4106 din 17 februarie către Instituția prefectlui, prin care ne comunică cum că “niciuna din expertize nu a încadrat imobile expertizate în risc seismic clasa I”. Am comunicat la București la Ministerul Educației acest lucru. În dimineața asta am aflat cu stupoare că există o școală, acest liceu care are o clădire expertizată în clasa 1 de risc seismic. Este o expertiză întocmită în luna martie 2021. La pagina 22, scrie negru pe alb, clasa de risc seismic finală: Rs I, din care fac parte clădirile cu risc ridicat de prăbuşire la cutremur”, a afirmat Mihai Ritivoiu.

S-a considerat că situația este gravă și s-a solicitat ca elevii care studiau acolo să treacă la învățarea online.

”Drept urmare, am solicitat Inspectoratului Şcolar Județean să oprească orele desfăşurate în această clădire vor intra în mediul online, este cel mai prost lucru ce se putea face, am solicitat Inspectoratul Școlar Județean să găsească cu primăria o modalitate prin care clasele să fie relocate”, mai zice prefectul.

Programul a 300 de copii va fi afectat, deoarece nouă clase (6 de a IX-a, 2 de a X-a și 1 de a XII-a) învață acolo și vor trece la învățarea online începând de mâine, urmând ca în zilele următoare să se găsească soluții pentru relocarea lor. În plus, încă o clasă de seral va fi relocată începând de mâine. Oficialul consideră că nimic nu este mai important decât siguranța copiilor noștri.

”Consider iresponsabilă atitudinea Primăriei Timişoara. Vreau să atrag atenția primăriei, poate mai sunt și alte expertize, Le cer să facă din siguranța în şcoli în caz de cutremur prima lor prioritate şi să prezinte o situație completă a şcolilor în cel mai scurt timp!”, a conchis prefectul de Timiș.

După scurt timp de la anunțarea descoperirii școlii cu risc seismic 1, Inspectoratul Școlar Județean propune o soluție. Decizia de a trece momentan la învățarea online a fost confirmată, iar în perioada următoare se va lucra la reorganizarea activității și, dacă este posibil, la trecerea la studiul în două schimburi.

”În urma evenimentelor seismice care au avut loc zilele trecute, la nivelul unităților de învățământ din județul Timiș, s-a realizat o analiză a clădirilor din punctul de vedere al riscului seismic pe care îl comportă, așa cum deja am informat opinia publică. În ceea ce privește Corpul A de clădire din cadrul Colegiului Economic ”F Nitti” Timișoara, vă informăm că acesta se încadrează în clasa de risc seismic 1. În urma consultărilor cu conducerea unității de învățământ și cu Primăria Timișoara, s-a decis ca, de mâine, 28.02.2023, toate cele nouă clase de elevi care își desfășurau aici activitatea, să treacă în sistem de predare on-line, urmând ca, în acest interval de timp, conducerea unității de învățământ să reorganizeze activitatea, astfel încât să se lucreze în două schimburi. Dacă, totuși, această soluție se dovedește a fi nefezabilă, clasele respective își vor desfășura activitatea, temporar, la Școala Gimnazială Nr. 12, Timișoara, grație conlucrării conducerii celor două instituții de învățământ”, a precizat Aura Danielescu, inspector școlar general Timiș.

Ulterior, viceprimarul Ruben Lațcău a confirmat situația printr-o declarație de presă. El a menționat că există un program de consolidare și creștere a înălțimii cu un etaj pentru clădirea liceului. În cele din urmă, viceprimarul a recunoscut existența clădirii cu risc seismic, dar a argumentat că există doar una, deoarece nu s-au efectuat și alte expertize serioase. În plus, primăria l-a criticat pe prefect pentru această situație.

„Acolo, la Francesco Saverio Nitti avem un proiect de extindere acel corp de clădire cu încă un etaj. Parte din extindere este și o expertiză tehnică care să ne spună care este starea tehnica a acestei clădiri și ce intervenții trebuie să facem. În mod evident, va fi nevoie de o reconsolidare, acest lucru îl știm, proiectul intra mâine în plen de consiliu local și vom merge în etapa următoare, partea de proiectare propriu-zisă și în mod evident, în momentul în care se vă ajunge la execuția lucrărilor, se va rezolva și aceasta problema de consolidare și, ca atare, și riscul seismic. Realitatea e că trăim într-un stat în care guvernul ia decizii butaforice, absurde, de la o zi la alta, fără să aibă în vedere să conștientizeze problemele de sistem în întreagă tara. Avem o singură școală în acest sistem în vestul României, în clasa I de risc, pentru că avem o singură expertiză făcută pe bune în ultimii ani de zile. Dacă ar fi să facem expertize reale ăn toată țara pe școli în întreagă țară, ar fi dramatic”, a declarat Lațcău.

Viceprimarul a acuzat guvernul că încearcă să își spele orice responsabilitate. El a subliniat că actualul sistem prevede ca rolul prefectului să fie doar acela de a da ordine, fără a oferi niciodată soluții.

„Vom continua acest proces în pofida și nu cu sprijinul guvernamental. Suntem obișnuiți cu acest sistem în care singurul rol al prefectului și al instituțiilor din subordinea prefectului este de a veni și de a da sarcini, să spună ce nu se poate face, niciodată de a găsi soluții și de a implementa lucruri de care este nevoie”, a mai precizat Lațcău.

Citeste si alte articole: