Europa nu are o prezenţă mare în producţia de smartphone-uri, deoarece toate companiile majore, inclusiv Apple şi Samsung, îşi produc telefoanele în Asia, pentru a reduce costurile.
HMD, cu sediul în Finlanda, a declarat într-un comunicat de presă că lucrează cu un număr de parteneri de securitate IT la modificările software şi la testarea amănunţită, ca prime etape ale producţiei şi testării smartphone-urilor în Europa.
Compania nu a dezvăluit unde în Europa intenţionează să-şi înfiinţeze fabrica.
Uniunea Europeană a încurajat companiile să înfiinţeze centre de producţie în sectoare cheie, introducând legi şi oferind subvenţii, aşa cum a făcut blocul pentru semiconductori, cu Legea europeană a cipurilor.
”Deşi nu putem discuta despre subvenţii europene specifice, colaborăm cu mai multe părţi, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat din Europa, pentru a susţine producţia europeană şi cercetarea şi dezvoltarea”, a declarat pentru Reuters directorul de marketing al HMD, Lars Silberbauer.
HMD a semnat în 2016 un acord de licenţă exclusiv pe 10 ani cu Nokia Oyj, cândva cel mai mare producător de telefoane din lume, pentru a produce smartphone-uri şi tablete marca Nokia.
Până la acel moment, Nokia pierduse războiul cu smartphone-urile şi îşi vânduse întreaga afacere de telefoane către Microsoft, în 2014.
Acum, Nokia se concentrează pe echipamentele de reţea de telecomunicaţii.
HMD a folosit brevetele de telefoane Nokia rămase şi facilităţile de producţie ale companiei taiwaneze Foxconn pentru a construi o nouă linie de smartphone-uri care să concureze cu alţi producători de telefoane Android cu buget redus.
Compania a dezvăluit, de asemenea, sâmbătă, trei smartphone-uri – Nokia G22, Nokia C32 şi Nokia C22 – cu o autonomie de trei zile a bateriei şi a declarat că va începe repararea telefoanelor mobile în colaborare cu firma de reparaţii iFixit.