Primăria Timișoara sprijină proprietarii persoane fizice care vor să reabiliteze clădirile istorice în care locuiesc

Din OrasPrimăria Timișoara sprijină proprietarii persoane fizice care vor să reabiliteze clădirile istorice în care locuiesc

Primăria Timișoara a luat o decizie importantă referitoare la programul de reabilitare a clădirilor istorice deținute de proprietarii de persoane fizice. Aceasta vine în sprijinul proprietarilor care doresc să reabiliteze clădirile istorice în care locuiesc sau pe care le dețin prin modificarea sumei de finanțare din bani publici acordată pentru restaurarea acestor imobile și prin eliminarea garanției imobiliare aferente contractului de sprijin financiar. Proiectul pentru modificarea Regulamentului va fi supus consultării publice timp de 30 de zile lucrătoare.

„O lege inițiată la Timișoara elimină cel mai mare blocaj pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Am colaborat cu colegii mei din Parlamentul României pentru a elimina obligativitatea ipotecii pentru cei care vor să acceseze programul de sprijin al primăriei. Ipoteca respectivă însemna 10 ani în care proprietarii nu puteau vinde și riscau să fie executați siliți la fiecare neplată. De aceea, am mers până la nivel național și mă bucur că Parlamentul ne-a ascultat și a modificat legea”, potrivit edilului Timișoarei, Dominic Fritz.

Primăria Timișoara poate oferi proprietarilor de clădiri istorice situate în zone prioritare de intervenție un sprijin financiar nerambursabil de 30% din cheltuielile eligibile pentru reabilitare, precum și un sprijin financiar rambursabil de 70%, fără dobândă, care trebuie rambursat în maximum 10 ani.

Pentru a face programul de sprijin financiar mai accesibil și pentru a crește șansele de reabilitare a clădirilor de patrimoniu, noua reglementare elimină necesitatea unei garanții imobiliare pentru contractul de sprijin financiar acordat proprietarilor persoane fizice. Aceste modificări au fost posibile datorită schimbărilor legislative aduse la începutul acestui an (prin L4/03.01.2023) Legii nr. 153/2011, care stă la baza programului de sprijin financiar. Programul este supus unei perioade de consultare publică de 30 de zile lucrătoare.

Patrimoniul arhitectural al Municipiului Timișoara este extrem de valoros, având cel mai mare număr de clădiri istorice clasate ca monumente din România. Conservarea acestor valori culturale reprezintă o prioritate pentru autoritățile locale. În urma unui inventar al clădirilor de patrimoniu, s-au identificat 4 zone prioritare de intervenție în Timișoara: Zona I – Piața Victoriei, Zona II – Cetate, Zona III – zonele principale Iosefin, Fabric și Elisabetin, și Zona IV – zonele secundare Iosefin și Fabric.

Recomandările și sugestiile se pot trimite pe adresa de e-mail: reabilitare.monumente@primariatm.ro

Citeste si alte articole: