Șoferilor testaţi pozitiv cu aparatul Drager5000 nu li se face dosar penal

Fără dosar penal După discuțiile de zilele trecute,...

Piețe de investiții. Oportunități de explorat în 2024

Piețe de investiții Specialiștii au o serie de...

Cum înțelegem importanţa diferitelor tipuri de vaccinuri Covid-19

MedicalCum înțelegem importanţa diferitelor tipuri de vaccinuri Covid-19

 

În decembrie 2022, 313 milioane de americani din SUA – 9 din 10 persoane – au fost nevaccinați împotriva Covid-19, nu și-au încheiat seria primară sau nu au primit o doză de rapel.

Acum că sunt disponibile câteva tipuri de vaccinuri împotriva Covid-19, experții speră că mai mulți oameni se vor simți confortabil să se vaccineze.

Obținerea unui vaccin Covid-19 nu este o situație de „a lua sau lasă-l” , în prezent există libertatea de a alege care este potrivit vaccin pentru dvs.

În lume, SARS-CoV-2 este virusul care provoacă boala, Covid-19

 

Corona înseamnă coroană, iar coronavirusurile sunt numite după vârfurile în formă de coroană de pe suprafața lor

Cum funcționează vaccinurile Covid-19?

Coronavirusurile au un vârf asemănător unei coroane pe suprafața lor, numită proteine ​​​​de vârf. Toate vaccinurile autorizate și/sau aprobate împotriva Covid-19 declanșează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva proteinei spike pentru a ajuta la combaterea virusului.

Există mai multe tipuri de vaccinuri Covid-19

Ele lucrează diferit unul de celălalt

Pasul 1: În funcție de tipul de vaccin, acesta fie introduce proteina cu vârf în organism, fie îi oferă organismului instrucțiuni despre cum să producă proteina cu vârf.

Vaccinurile subunităților proteice conțin proteine ​​în vârf – bucăți din virusul care provoacă Covid-19 – dar, deoarece nu este întregul virus, sunt inofensive.

Când ești vaccinat, celulele din apropiere preiau proteinele de vârf.

Vaccinurile ARNm învață celulele cum să facă copii ale proteinei spike.

După ce se face copia proteinei, celulele noastre descompun ARNm și scapă de el.

Vaccinurile cu vectori virali folosesc un „virus vectorial”, care este o versiune inofensivă a unui virus (nu SARS-CoV-2) care învață celulele noastre cum să producă o proteină în vârf.

Apoi toate vaccinurile urmează următorii doi pași:

Pasul 2. Sistemul imunitar realizează că proteinele de vârf nu aparțin organismului și creează anticorpi pentru a le combate.

Pasul 3. Odată ce sistemul imunitar știe cum să lupte împotriva proteinelor în vârf, va fi gata să răspundă rapid la virusul real dacă sunteți expus la acesta – și vă va proteja de Covid-19.

Toate cele trei tipuri de vaccinuri – subunitate proteică, ARNm și vector viral:

De ce sa te vaccinezi?

Există un vaccin Covid-19 care vă poate satisface nevoile. Cunoașterea opțiunilor tale te poate ajuta să alegi vaccinul Covid-19 care este cel mai bun pentru tine și familia ta.

 

Sursa – www.healthywomen.org

Citeste si alte articole: