Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara a anunțat lansarea European Echoes, Inside Timișoara 2023 și Grow Timișoara 2023

Din OrasCentrul de Proiecte al Municipiului Timișoara a anunțat lansarea European Echoes, Inside Timișoara 2023 și Grow Timișoara 2023

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara a anunțat lansarea a trei noi programe de finanțare pentru proiecte care vor îmbogăți Programul Timișoara 2023: European Echoes, Inside Timișoara 2023 și Grow Timișoara 2023. Aceste programe sunt finanțate cu un buget total de 24 de milioane de lei, alocați de Ministerul Culturii. European Echoes este un program de finanțare cu un buget total de 6 milioane de lei, care își propune să creeze o platformă de cooperare și schimb internațional în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

Acest program sprijină proiectele care promovează resursele culturale ale Timișoarei în Europa și facilitează prezența operatorilor culturali, a artiștilor și a produselor culturale din alte țări în Timișoara.

Inside Timișoara 2023 este un program de finanțare conceput pentru a consolida și a dezvolta conținutul Programului Cultural reactualizat, asigurându-i coerența strategică și artistică. Acest program încurajează propuneri de proiecte care continuă să pună în valoare componentele cheie ale Programului, precum și cele care abordează teme și conținuturi culturale dezvoltate în etapele anterioare (din 2016 până în 2021), cu potențial de continuitate și creștere. Inside Timișoara 2023 are un buget total de 5,5 milioane de lei.

Programul de finanțare Grow Timișoara 2023 are cel mai mare buget din această sesiune de selecție, fiind alocat cu 12,5 milioane de lei. Acesta este destinat finanțării de noi proiecte care vor include și dezvolta conceptul dosarului de candidatură al Timișoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Prin intermediul acestui program, se vor finanța proiecte culturale care vor evidenția diversitatea multietnică și multiculturală a orașului la nivel european, vor dezvolta noi categorii de public, vor activa rolul educativ al culturii și vor amplifica temele relevante la nivel european.

„Prin intermediul acestor noi oportunități de accesare a fondurilor publice nerambursabile sperăm la nuanțarea Programului Timișoara 2023 CEaC cu evenimente de succes adresate unui public numeros și divers, contribuind – și prin creșterea și îmbogățirea/diversificarea ofertei – la sustenabilitatea fenomenului cultural/artistic din regiune și nu numai.”, a afirmat Demeter András, secretar de stat, coordonator al programului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” la nivelul Ministerului Culturii.

„Avem foarte multe solicitări de implicare atât din țară, cât și de peste hotare, din partea operatorilor culturali care doresc să contribuie la evenimentele care vor avea loc la Timișoara. Toate aceste inițiative sunt proiecții pe termen mediu și lung, care vor menține Timișoara în circuitul cultural european și după 2023. Deschiderea Programului Timișoara 2023 a avut un impact pozitiv în rândul celor prezenți și feedback-ul primit este extrem de încurajator. Nu ne oprim aici și vom continua anul cultural cu o ofertă extrem de generoasă, de peste 1.000 de evenimente, la care se vor adăuga cele finanțate prin aceste noi programe pe care le lansează azi Centrul de Proiecte, prin fondurile puse la dispoziție de Ministerul Culturii. De asemenea, din bugetul local, investim anul acesta circa 50 de milioane de lei în programul Capitalei Culturale. În plus, Centrul de Proiecte va lansa în curând și obișnuitele finanțări anuale pentru susținerea sectorului cultural local”, a declarat și Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Pentru a obține toate detaliile referitoare la această sesiune de selecție și pentru a putea aplica pentru finanțare, puteți accesa site-ul Centrului de Proiecte: centruldeproiecte.ro/finantari. Acolo veți găsi documentația aferentă fiecărui program de finanțare și formularele de aplicare.

Citeste si alte articole: