Banca Transilvania a preluat grupul OTP din România

Tranzacție autorizată Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin...

Stoltenberg, avertisment în privința Chinei: „Ce se întâmplă azi în Europa, s-ar putea întâmpla mâine în Asia”

ExterneStoltenberg, avertisment în privința Chinei: „Ce se întâmplă azi în Europa, s-ar putea întâmpla mâine în Asia”

„Europa, trezește-te! Trebuie să facem față provocării Chinei” – acesta a fost mesajul transmis sâmbătă de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Conferința de securitate de la Munchen, conform Politico.

Șeful alianței militare Jens Stoltenberg a făcut o legătură directă între războiul lansat de Rusia în Ucraina și China, arătând o îngrijorare cu privire la posibilitatea ca Beijingul să atace Taiwan, insulă pe care China o consideră ca făcând parte în continuare din teritoriul său.

„Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa, s-ar putea întâmpla mâine în Asia”, a avertizat Stoltenberg.

Moscova „dorește o Europă diferită”, în timp ce Beijingul „privește îndeaproape pentru a vedea prețul pe care îl plătește Rusia – sau recompensa pe care o primește pentru agresiunea sa”, a subliniat secretarul general al NATO.

„Chiar dacă războiul se încheie mâine, mediul nostru de securitate este schimbat pe termen lung”, a adăugat el.

Remarcile lui Stoltenberg vin pe fondul unei conversații mai ample între aliații occidentali despre cum să abordeze situația legată de China, în timp ce Beijingul face amenințări militare la adresa Taiwanului.

În timp ce țări precum SUA i-au împins pe aliați să supravegheze mai atent Beijingul și să se distanțeze de economia Chinei, alții au exprimat prudență cu privire la transformarea Chinei într-un inamic clar.

Liderul NATO a avertizat că aliații occidentali trebuie să acționeze uniți atât pe frontul militar, cât și pe cel economic.

„Războiul din Ucraina a evidențiat clar pericolul dependenței excesive de regimurile autoritare”, a menționat el.

„Nu ar trebui să facem aceeași greșeală cu China și cu alte regimuri autoritare”, a spus el, cerând Occidentului să evite dependența de China pentru materiile prime care alimentează societatea. De asemenea, el a avertizat împotriva exportului de tehnologii cheie în țara asiatică.

De asemenea, Stoltenberg le-a cerut statelor membre NATO să se concentreze pe adversarii externi și să evite tensiunile interne în cadrul Alianței.

„Nu trebuie să creăm noi bariere între economiile libere”, a spus el.

„Cea mai importantă lecție din războiul din Ucraina este că America de Nord și Europa trebuie să facă front comun”, a dăugat el.

Citeste si alte articole: