Bugetul casei. Cum să-l organizezi ca să economisești

Bugetul casei Cu toții ne dorim să punem...

Vrei o mașină? Trebuie să răspunzi la trei întrebări

Achiziție mașină Când te-ai hotărât să-ți cumperi o...

Opozanții lui Vladimir Putin: „Eliberarea de fascismul lui Putin trece prin Ucraina. Ruşii trăiesc într-o bulă”

ExterneOpozanții lui Vladimir Putin: „Eliberarea de fascismul lui Putin trece prin Ucraina. Ruşii trăiesc într-o bulă”

Opozanții lui Vladimir Putin sunt de părere că o victorie a Ucrainei este o precondiție pentru o tranziție democratică la Moscova, iar una dintre cele mai mari greșeli a fost că niciodată rușilor nu li s-a explicat ce reprezintă, de fapt, democrația.

 Garry Kasparov, fostul campion mondial la şah şi unul din opozanții al preşedintelui Vladimir Putin, a explicat la Conferința de Securitate de la Munchen că „o victorie a trupelor ucrainene este condiţia prealabilă a democraţiei în Rusia”.

Kasparov a vorbit despre „viitorul democrației” alături de fostul oligarh Mihail Hodorkovski, Ianna Nemţova, jurnalistă şi fiica lui Boris Nemţov, opozant rus asasinat la Moscova în 2015, precum şi istoricul Irina Şerbakova, co-fondatoare a ONG-ului Memorial şi laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2022.

Opozanții lui Vladimir Putin: Eliberarea de fascismul lui Putin va veni odată cu victoria Ucrainei

„Eliberarea de fascismul lui Putin trece prin Ucraina. Ruşii trăiesc într-o bulă. Ea poate fi spartă doar dacă ideea imperiului se prăbuşeşte datorită unei înfrângeri militare”, a subliniat acesta.

Kasparov a susținut în continuare că războiul va fi pierdut de ruși atunci când ei vor fi conștienți că pierd. Tocmai de aceea, el a cerut occidentalilor să continue să acorde ajutor. „Nicio cheltuială nu este excesivă pentru Ucraina”.

Oligarhul Mihail Hodorkovski e de părere că o situație de temut va fi aceea în care Occidentul va refuza să mai trimită ajutor ucrainenilor. Acesta a fost în trecut unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, iar între 2003 și 2013 a fost în închisoare.

Majoritatea rușilor nu au curajul de a riposta împotriva regimului

Şerbakova, al cărei ONG, care urmărea în special documentarea crimelor stalinismului, a fost dizolvat la sfârşitul anului 2021, a spus că împărtăşeşte această viziune a unei victorii ucrainene ca o condiţie esenţială pentru o schimbare democratică în Rusia.

„Este o perioadă tragică, este dureros de auzit pentru ucraineni pentru că ei plătesc cu sânge, dar (…) ca să ieşi în stradă în Rusia trebuie să fii foarte curajos”, a spus ea. Ea a avertizat împotriva manipulării care are loc în Rusia. „Are loc o rescriere a istoriei” pentru că ruşii „nu simt nevoia să se confrunte cu crimele comise în trecut”, în perioada URSS.

Ianna Nemţova a adăugat la rândul ei că una dintre cele mai mari greșeli de după căderea Uniunii Socievtice a fost că nu s-au făcut eforturi pentru a explica oamenilor ce înseamnă democrația. „Pentru un posibil viitor democratic trebuie vorbit societăţii ruseşti: majoritatea sunt neutri, nu sunt interesaţi de Ucraina, nu cred că nu pot avea vreo influenţă, aşa că sunt pasivi. Cea mai mare misiune a noastră este să îi ajutăm să reflecteze asupra atrocităţilor comise în Ucraina”, a adăugat ea, potrivit Adevărul.

Citeste si alte articole: