În weekendul trecut s-a deschis în Timișoara expoziția foto ”Libertate te iubim!”

Din OrasÎn weekendul trecut s-a deschis în Timișoara expoziția foto ”Libertate te iubim!”

În weekendul de deschidere al Capitalei Culturale a avut loc și deschiderea expoziției foto „Libertate te iubim!”, care prezintă imagini din Revoluția din 1989, surprinse prin obiectivul fotografului Constantin Duma, cel mai longeviv fotograf din presa timișoreană. Expoziția, amplasată pe aleile Iulius Garden, a fost propusă de suporterii Asociației Druckeria și va putea fi vizitată până pe 31 martie. Vernisajul a avut loc sâmbătă, 18 februarie 2023, și a fost însoțit de un concert de rap susținut de Cedry2k, DJ K-Lu, Pietonu, Dani Tobe și DOXĂ.

”O imagine face cât 1.000 de cuvinte. E un clișeu, da, însă nu poate fi aplicat pentru orice fotografie. Ca să „vorbească” atât de mult, o imagine trebuie să fie surprinsă la exact momentul potrivit, de un fotograf iscusit, iar fotografiile realizate de Constantin Duma în timpul Revoluției din 1989 de la Timișoara îndeplinesc cu brio toate aceste condiții. Constantin Duma este fotograful pe care toți timișorenii îl cunosc, indiferent dacă sunt conștienți de asta sau nu. Îl cunosc pentru că fotografiile sale ilustrează viața cetății de aproape cinci decenii. A fost acolo pentru a surprinde, pe film sau digital, toate momentele importante din istoria recentă a orașului, iar Revoluția din 1989 a fost cu siguranță cel mai important. În primele zile ale Revoluției din 1989, a simțit, instinctiv, că e vorba de evenimente care trebuie neapărat imortalizate pentru posteritate”, afirmă cei de la Druckeria.

Expoziția le dă posibilitatea tinerilor, care sunt majoritatea membrilor asociației de susținători, să vadă frumusețea libertății din 1989, dar și momentele dure în care oamenii s-au sacrificat pentru ca noi să trăim în epoca actuală.

”Acceptând pericolul, pentru că un fotograf risca să fie „luat la ochi” de toate taberele implicate în evenimente, a ieșit în stradă încă din primele zile ale revoltei populare. A surprins momente tensionate și dramatice, apoi euforia din 20 decembrie 1989, când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România. Arhiva conține, însă și imagini dure, cu cei care s-au sacrificat pentru noi, ceilalți”, zic cei de la Druckeria.

Expoziția foto este amplasată în piațeta MyTown din Iulius Town Timișoara, la intrarea către Iulius Gardens. Acesta este un loc ușor accesibil, situat la intersecția străzii Al. I. Cuza cu strada Aristide Demetriade. Proiectul a fost finanțat din resursele proprii ale asociației și prin sprijinul companiilor din comunitatea locală, expoziția urmând să rămână deschisă până la data de 31 martie 2023.

Citeste si alte articole: