S-a deschis expoziția ”Bright Cityscapes: Mirroring the ecosystem”

Din Oras S-a deschis expoziția ”Bright Cityscapes: Mirroring the ecosystem”

Produsele realizate de mediul industrial pot fi subiect de expoziție culturală. O demonstrează Universitatea Politehnica și Faber demonstrează prin organizarea evenimentului ”Bright Cityscapes: Mirroring the ecosystem”. Faruri sau baterii auto, componente electronice, resturi de material sau șuruburi devin opere de artă la Faber, fiind vedetele expoziției care face parte din Programul oficial al Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană. Expoziția va fi deschisă între 17 și 26 februarie la Faber, iar apoi va fi mutată la campusul Universității Politehnica între 6 martie și 2 aprilie.

”Acest campus, e vorba de un concept care să acopere campusul fizic, un campus creativ care deschidem cumva campusul fizic. Vedeți că venim și în alte spații, pentru profesorii și studenții noștri, care participă împreună la proiecte din zona culturală și artistică, în care principala bază este inovarea și experimetarea. În urmă cu o sută de ani a fost inaugurat pavilionul de la mecanică, acela este campusul fizic, e primul campus studențesc al Timișoarei. Acum, la o sută de ani venim și cu un lat layer, un campus virtual, unul specific acestei perioade a evoluției tehnologice, cu care noi conectăm studenții și companiile (…) Eu nu am mai văzut asemenea expoziții în România, ne-au spus și cei de la București. E bine, veniți cu lucruri noi, ni s-a spus”, ne-a afirmat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Expoziția are un concept curatorial semnat de designerul italian Martina Muzi și își propune să ofere o reflecție asupra ecosistemului industrial din Timișoara, rolului său în economia locală și modului în care acesta influențează orașul. Vizitatorii vor putea explora diverse piese mecanice, procese utilizate în fabricile din Timișoara și componente industriale complexe.

Programul adună designeri internaționali, sociologi, rețele creative, instituții și companii pentru a aborda multidisciplinar problemele contemporane ale orașului prin design, arhitectură și procese digitale. La vernisajul expoziției, Oana Simionescu de la FABER a prezentat conceptul expoziției, munca depusă pentru pregătirea și realizarea acesteia, precum și planurile ulterioare ale proiectului. Curatorul expoziției, Martina Muzi, a prezentat jurnaliștilor scopul expoziției, modul de realizare a acesteia și munca considerabilă de cercetare depusă pentru documentarea proiectului.

Citeste si alte articole: