Spania permite schimbarea legală de gen fără o evaluare medicală

MedicalSpania permite schimbarea legală de gen fără o evaluare medicală

Guvernul spaniol a aprobat joi o lege care permite persoanelor de peste 16 ani să-și schimbe sexul înregistrat legal fără a fi supuse unor evaluări psihologice și medicale pentru a arăta disforia de gen, devenind una dintre puținele țări care permit o astfel de schimbare de gen prin autodeclarare.

Ministrul spaniol al egalității, Irene Montero, a declarat, joi, în Parlament, că noua lege a recunoscut dreptul persoanelor transgender la libera determinare și a împiedicat ca transgender să fie tratat ca o patologie.

„Oamenii trans nu sunt oameni bolnavi”, a spus ea. „Sunt oameni, punct.”

Spania este printre primele țări care au adoptat o astfel de lege, după țări precum Danemarca și Argentina. Propuneri similare au divizat opinia publică în alte părți. Luna trecută, guvernul Marii Britanii a anulat pentru prima dată Parlamentul Scoției, blocând legislația care le-ar fi permis persoanelor transgender să aibă sexul cu care se identifică legal recunoscut printr-o declarație. Planul ar fi eliminat o cerință pentru „dovada unui diagnostic de disforie de gen”.

Parlamentarii spanioli au dat, joi, aprobarea finală unei legi care acordă femeilor concediu plătit dacă sunt diagnosticate cu dureri menstruale severe, devenind prima țară din Europa care face acest lucru. De asemenea, au extins accesul la avort minorilor de 16 ani și peste, fără acordul unui părinte sau al tutorelui.

Legea genului a creat fricțiuni între dreapta și stânga, dar și în cadrul Partidului Socialist, cel mai mare partid liberal din Spania.

Víctor Gutiérrez, secretarul LGBT al Partidului Socialist, l-a lăudat, scriind pe Twitter că era o „lege care îmbunătățește viața a milioane de oameni”.

Dar Carmen Calvo, un politician socialist proeminent și fostul vicepremier, s-a abținut de la votul legii și un senator socialist a spus pe Twitter că parlamentarii ar trebui să o respingă în numele feminismului și socialismului.

„Legile care sunt anulate în alte țări nu trebuie impuse de voința unei minorități”, a declarat Feministas Socialistas, o asociație a feministelor socialiste, într-un comunicat.

Dar pentru activiștii pentru drepturile transgenderilor, a fost o victorie cu întârziere.

„Calvarul s-a încheiat”, a scris pe Twitter Mar Cambrollé Jurado, o activistă pentru drepturile transgender. „Astăzi este o zi istorică pentru persoanele trans.”

Conform noii legi, copiii între 14 și 16 ani își vor putea schimba legal sexul în starea civilă dacă sunt însoțiți de părinți sau de un tutore legal, iar cei între 12 și 14 ani vor avea nevoie de autorizația judecătorului.

După cererea inițială de schimbare legală a genului, solicitantul va trebui să își ratifice decizia în termen de trei luni.

Legea a interzis, de asemenea, terapiile de conversie menite să schimbe orientarea sexuală sau identitatea de gen a unei persoane.

Sursa – www.nytimes.com

Citeste si alte articole: