Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, o sărbătoare pentru toți, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități

Din OrasDeschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, o sărbătoare pentru toți, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități

La toate manifestările din acest weekend organizate cu ocazia deschiderii programului Timişoara – Capitală Europeană a Culturii vor putea lua parte şi persoanele cu dizabilităţi. Și asta pentru că create special unele facilităţi, printre care o platformă înălţată la concertul din Piaţa Unirii.

Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii (17-19 februarie) este un eveniment pentru toate persoanele, indiferent de problemele pe care le au. Astfel, s-au luat numeroase măsuri pentru ca numeroasele evenimente din weekendul Deschiderii să fie accesibile tuturor.

„Persoanele cu dizabilități au foarte puține ocazii de a ieși din casă în spații prietenoase. Pentru mine e prima dată când voi veni la un concert și voi putea viziona spectacolul Deschiderii din Piața Unirii de la aceeași înălțime cu restul publicului sau să vizitez o expoziție”, a afirmat Doru Mihăescu, membru al Asociației Handicapaților Locomotor.

„În 2016, anul câștigării titlului de Capitală Europeană a Culturii, nu exista în orașul nostru niciun spațiu de cultură fără bariere, accesibil persoanelor cu dizabilități. De-a lungul acestor ani, facilitățile incluzive în spațiile culturale nou renovate au devenit firești. Tot mai mulți operatori culturali sunt preocupați să creeze lucrări și spectacole adaptate pentru tipuri diverse de public. Pașii au fost mărunți și munca de accesibilizare a întregului oraș rămâne o misiune de viitor, însă suntem pe drumul cel bun în a ne pune valorile în practică”, a completat Teodora Borghoff, expertă în incluziune socială, membră a Echipa Curatoriale Timișoara 2023.

Sărbătoarea care începe în această seara, în Piața Unirii este accesibilă inclusiv persoanelor cu dizabilități. În spațiul din fața scenei s-a montat un podium metalic dotată cu bare de sprijin și o rampă care urșurează vizibilitatea scenei pentru persoanele în fotoliu rulant precum și un spațiu de siguranță pentru persoane cu alte tipuri de dizabilități.

Accesul pe această platformă este doar pentru persoane cu dizabilități și însoțitorilor acestora și se va face pe bază de brățară disponibilă la fața locului, precum și la punctele info găzduite de domurile albe din Piața Libertății și Piața Unirii. În plus, în Piața Țepeș Vodă, în proximitatea spațiului de concert, a fost montată o cabină de toaletă adaptată.

În premieră la Timișoara, persoanele cu deficiențe de auz din public se vor putea bucura de interpretarea artistică a concertelor din Piața Unirii. Vineri, 17 februarie, între orele 19:25 și 22:00, Lavinia Chițu, una dintre puținele interprete de concert în limba semnelor române se va afla pe scenă, alături de artiști, va traduce versurile și va reda ritmul muzicii, pentru ca persoanele cu deficiențe de auz să se bucure de un spectacol de neuitat.

Expoziția colectivă centrală a Deschiderii Timișoara 2023, „Chronic desire – Sete cronică”, va avea loc într-un un spațiu accesibil persoanelor cu dizabilități, la Bastionul Maria Theresia (corpul spre Facultatea de Medicină). Facilitățile dispun de trasee fără bariere dinspre Punctele Cardinale și Hotel Continental, intrare fără bariere și toaletă adaptată. Totodată, vizitatorii cu dizabilități ai expoziției multimedia „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” a Adinei Pintilie, de la Kunsthalle Bega, pot folosi liftul de acces pentru etajul 1 al clădirii.

La Cinema Victoria (str. Ciprian Porumbescu, nr. 2) se vor proiectat în weekendul Deschiderii filme europene de excepție și animații pentru copii. În fața cinematografului s-au creat locuri de parcare rezervate persoanelor cu dizabilități, intrarea în cinematograf este fără bariere și cu rampă și există și o toaletă adaptată.

Centrul Cultural Faber (Splaiul Peneș Curcanul, nr. 4-5), unde va fi inaugurată în acest weekend expoziția „Bright Cityscapes: Mirroring the Ecosystem”, este un spațiu cu intrare fără bariere și dispune, de asemenea, toaletă adaptată.

Muzeul Apei / Stația de Tratare a Apei (Calea Urseni) vă așteaptă în zilele de 18 și 19 ianuarie cu ateliere pentru copii și tineri și tururi ghidate. Două dintre clădirile de patrimoniu industrial dispun de intrări și trasee de vizitare fără bariere, iar pavilionul nou construit este dotat cu toaletă adaptată.

Printre facilitățile de la Teatrul Basca, unde duminică, 19 februarie, de la ora 19:00, va avea loc spectacolul „Zambara Kabarett”, se numără o rampă mobilă și sprijin la accesul în sala de spectacol.

Biserica Reformată Noul Mileniu, unde va avea loc concertul de cameră susținut de Cvartetul Kosztándi din Ungaria, pe 19 februarie, de la ora 18:00, are o intrare fără bariere.

Citeste si alte articole: