Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% în interval de un an

Câştigul salarial mediu În luna mai 2024, câştigul...

Cod roșu și pe șine. Trenurile circulă cu viteză redusă

Trenurile circulă cu viteză redusă. Traficul feroviar se...

Eurostat: Aproape un sfert dintre români nu își permit o masă adecvată

Studiu Eurostat Aproape 1 din 10 locuitori ai...

Care este legătura dintre auzirea vocilor și ascultarea propriei voci?

MedicalCare este legătura dintre auzirea vocilor și ascultarea propriei voci?

Este o persoană rară căreia îi place să-și audă propria voce pe o înregistrare. Sună fals, cumva – ca și cum ar aparține altcuiva.

Pentru neurologii, acea calitate a alterității este mai mult decât o curiozitate. Rămân multe mistere despre originile halucinațiilor, dar o ipoteză sugerează că atunci când oamenii aud voci, își aud propriile gânduri deghizate în ale unei alte persoane printr-o ciudată a creierului.

Oamenii de știință ar dori să înțeleagă ce părți ale creierului ne permit să ne recunoaștem vorbind, dar studierea acestui lucru folosind înregistrările vocilor proprii s-a dovedit dificilă. Când vorbim, nu numai că ne auzim vocea cu urechile, dar, la un anumit nivel, o simțim pe măsură ce vibrațiile sonore călătoresc prin oasele craniului.

Un studiu publicat miercuri în revista Royal Society Open Science a încercat o soluție. O echipă de cercetători a investigat dacă oamenii și-ar putea recunoaște cu mai multă acuratețe vocile dacă purtau căști cu conducție osoasă, care transmit sunetul prin vibrații. Ei au descoperit că trimiterea unei înregistrări prin oasele faciale le-a făcut mai ușor oamenilor să-și spună vocile în afară de cele ale străinilor, sugerând că această tehnologie oferă o modalitate mai bună de a studia cum putem spune când vorbim. Acesta este un pas potențial important în înțelegerea originilor vocilor halucinate.

Înregistrările vocilor noastre tind să sune mai mult decât ne așteptăm, a spus Pavo Orepic, cercetător postdoctoral la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie, care a condus studiul. Vibrația craniului face ca vocea să sune mai profund pentru tine decât pentru un ascultător. Dar chiar și ajustarea înregistrărilor astfel încât să sune mai scăzut nu recreează experiența de a vă auzi propria voci. Ca alternativă, echipa a încercat să folosească căști cu conducție osoasă, care sunt disponibile comercial și se sprijină adesea pe pomeții ascultătorului chiar în fața urechii.

Echipa a înregistrat voluntari care spuneau silaba „ah” și apoi a combinat fiecare înregistrare cu alte voci pentru a produce sunete care erau alcătuite din 15% din vocea unei anumite persoane, apoi 30% și așa mai departe. Apoi, ei i-au pus pe unii subiecți să asculte o serie de sunete cu căști cu conducție osoasă, în timp ce alții au folosit căști normale, iar un alt grup a încercat difuzoare pentru laptop. Voluntarii au indicat dacă au considerat că fiecare sunet seamănă cu propria lor voce.

Oamenii cu căști cu conducție osoasă aveau mai multe șanse să-și identifice corect propriile voci, a descoperit echipa. Când cercetătorii au încercat același experiment folosind vocile prietenilor subiecților – perechi de prieteni au fost recrutați special pentru studiu – au descoperit că căștile cu conducție osoasă nu au făcut nicio diferență în a ajuta oamenii să identifice voci familiare. Doar recunoașterea propriilor voci a devenit mai ușoară, sugerând că dispozitivele recreează o parte din ceea ce simțim și auzim în timp ce vorbim.

Asta deschide o ușă către înțelegerea modului în care creierul cuiva preia aceste informații senzoriale și o transformă într-o recunoaștere a sinelui. Într-un studiu publicat anul trecut, grupul a înregistrat activitatea neuronală a persoanelor care îndeplinesc aceste sarcini de ascultare și a raportat existența unei rețele de regiuni ale creierului care sunt activate pe măsură ce oamenii lucrează pentru a se identifica.

Dacă oamenii de știință pot înțelege modul în care creierul construiește conceptul de sine din sunet, sugerează Dr. Orepic, atunci poate că pot dezvălui ce este diferit la oamenii care aud voci în capul lor care nu sunt ale lor. Poate că, într-o zi, ascultarea înregistrărilor vocilor, inclusiv a propriei, cu dispozitive de conducere osoasă ar putea ajuta medicii să pună diagnostice, dacă performanța instrumentului ar putea fi legată de tulburări psihiatrice.

De fapt, echipa a început deja să studieze modul în care oamenii cărora li s-au îndepărtat porțiuni din creier – pentru a trata epilepsia rezistentă la medicamente, de exemplu – se desfășoară în această sarcină. Cu cât rețeaua de auto-recunoaștere a creierului este perturbată de intervenție chirurgicală, cu atât sarcina de auto-recunoaștere devine mai grea, a spus dr. Orepic, referindu-se la concluziile unui studiu care încă nu a fost revizuit de colegi.

Pentru o pacientă, a cărei personalitate s-a schimbat substanțial după operația ei și care a fost în cele din urmă diagnosticată cu tulburare de personalitate limită, testul a dezvăluit un model surprinzător.

„De fiecare dată când își auzea vocea, credea că este altcineva”, a spus dr. Orepic. „Și când aude pe altcineva, ea spune „Eu sunt”.

Sursa – www.nytimes.com

Citeste si alte articole: