România a fost zguduită de un alt cutremur cu magnitudinea 5,7, mai puternic decât cel de luni, care a fost resimțit și la Timișoara. Acesta este cel mai puternic seism din ultimii cinci ani. Reprezentanții ISU Timiș s-au deplasat în zonă pentru a evalua situația după cutremur. Într-un update ulterior, s-a aflat că seismul a avut două replici.
Cutremurul s-a produs la ora 15:16, iar INFP a anunțat inițial că seismul a avut loc în județul Vâlcea, la o adâncime de 40 de km. Mai târziu, INFP a confirmat că seismul a avut magnitudinea 5,7 pe scara Richter și s-a produs în județul Gorj, la 70km nord de Craiova, 70km vest de Pitești, 97km sud de Sibiu, 149km sud-vest de Brașov, 160km vest de Ploiești, 177km vest de București, 198km nord-vest de Ruse, 205km sud de Cluj-Napoca, 234km est de Timișoara și 244km nord-est de Nis.
Reprezentanții ISU Timiș s-au deplasat în zonă pentru a evalua situația după cutremur și au anunțat că până în acest moment nu au fost primite apeluri prin intermediul numărului de urgență 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Acesta este cel mai puternic seism din ultimii cinci ani. În octombrie 2018, un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter a avut loc în judeţul Buzău.
Conform informațiilor furnizate de INFP, cutremurul a avut două replici, cu magnitudinile de 3,4, la adâncimea de 10 km, respectiv 3,5, la adâncimea de 5 km.
Vă atragem atenția că, în cazul cutremurelor, Sistemul RO-ALERT nu va emite notificări înainte de producerea acestora. În cazul în care seismul cauzează daune semnificative, pot fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri adecvate de protecție. Mai multe detalii găsiți AICI.
Vă reamintim că, luni, 13 februarie, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter.
Dacă ați resimțit cutremurul, puteți completa AICI un chestionar macroseismic.
„În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, precizează cei de la IGSU România.