Lucrările la Centrul de fructe și legume de la Tomnatic sunt gata în proporție de 85%

Din OrasLucrările la Centrul de fructe și legume de la Tomnatic sunt gata în proporție de 85%

Centrul de fructe și legume de la Tomnatic este gata în proporție de 85%. De îndată ce se va deschide ar trebui să ajute producătorii autohtoni și să crească consumul de produse românești.

Lucrările sunt mult mai avansate față de  termenii contractuali, spun cei de la Consiliul Județean Timiș (CJT). Coform contractului, constructorul trebuie să termine lucrările în luna noiembrie 2023.

Sunt gata următoarele:

  • infrastructura și suprastructurile halei principale și ale șopronului, cu o suprafață de 845 mp, cât și foișorul.
  •  Instalațiile interioare de apă-canal și pluviale, instalațiile frigorifice și electrice, drumurile, aleile, platformele, cât și sistemul de încălzire.
  • Compartimentările au fost terminate în proporție de 95%. Urmează branșamentul electric.

Centrul se construiește pe un teren de 11.500 metri pătrați din comuna Tomnatic. Zona a fost aleasă în urma realizării unui studiu la cererea CJT de către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.

Valoarea proiectului, în care sunt incluse serviciile de proiectare, execuție, dotări etc., se apropie de 24 de milioane de lei, cu TVA inclus, adică 4,9 milioane de euro, bani din bugetul CJT. La început, investiția a fost estimată la 20,6 milioane de lei, însă valoarea sa a fost crescută după ce au crescut prețurile la materiale.

În urma investiției se vor crea 28 de noi locuri de muncă. Centrul de legume și fructe va susține micii producători din zona Gottlob – Lovrin – Tomnatic, precum și pe cei din comunele învecinate, Lenauheim, Comloșu Mare, Teremia Mare, Sânpetru Mare, Periam, Pesac, Variaș etc.

Despre construirea acestui centru de legume și fructe se vorbește de ani buni și chiar a fost motivul iscării unor lupte politice în ședințele de plen ale Consiliului Județean Timiș, în special din cauza locației. După o lungă perioadă de așteptare, reprezentanții Consiliului Județean au anunțat că în primăvara anului 2022 vor începe efectiv lucrările de execuție.

Citeste si alte articole: