În zonele aglomerate din Timișoara, Primăria va monta 12 defibrilatoare

Din OrasÎn zonele aglomerate din Timișoara, Primăria va monta 12 defibrilatoare

Primăria Timișoara a achiziționat și va instala 12 defibrilatoare automate în zonele aglomerate din oraș, cu scopul de a face diferența între viață și moarte în cazul unui stop cardio-respirator. Aceste defibrilatoare pot fi utilizate fără cunoștințe medicale specializate și sunt dotate cu comenzi vocale care îi îndrumă pe utilizatori pas cu pas.

Defibrilatoarele de înaltă tehnologie nu acționează dacă detectează activitate cardiacă la persoana asupra căreia urmează să fie folosite. Acestea vor fi amplasate în zonele aglomerate ale orașului, cum ar fi Piața Unirii, Piața Libertății, cartierul Iosefin, Piața Traian și Sala Olimpia, unde există posibilitatea supravegherii video pentru a preveni actele de vandalism.

Accesul la defibrilatoare va fi liber. Personalul STPT și polițiștii locali vor fi instruiți pentru utilizarea defibrilatoarelor și cursurile de prim-ajutor. Primăria Timișoara va încheia acorduri de parteneriat cu ISU Banat și Spitalul Municipal pentru amplasarea, utilizarea și mentenanța acestor dispozitive. Mentenanța defibrilatoarelor va fi asigurată de Spitalul Municipal, în timp ce ISU Banat se va ocupa de instruirea specializată a polițiștilor locali care desfășoară activități de teren.

În etapa următoare, se intenționează conectarea defibrilatoarelor la baza de date a Inspectoratului pentru Situații de Urgență, astfel încât, în caz de utilizare, să se poată realiza o legătură directă cu ambulanța pentru a interveni mai rapid în caz de urgență medicală.

În plus față de cele 12 defibrilatoare deja montate, Primăria Timișoara are planuri de a achiziționa încă trei, care urmează să fie amplasate în sediile proprii. În ultima perioadă, Asociația MENSAVE a montat și ea defibrilatoare în Aeroportul Internațional Timișoara, în Gara de Nord și în centrul orașului, pe Palatul Lloyd. Statisticile arată că 70.000 de români mor anual din cauza unui stop cardiac și defibrilatoarele automate pot salva multe vieți, mai ales în situațiile în care ambulanța nu poate ajunge la timp.

Citeste si alte articole: