Genunchiul lui Nole. Călcâiul lui Ahile al sportului alb

Genunchiul lui Djokovic dezvăluie de fapt zona...

Mai multe restaurante din Aeroportul Otopeni, închise temporar de ANPC

Restaurante închise ANPC a închis temporar mai multe...

Ciolacu: „Va fi o reformă fiscală”

Anunțul premierului Premierul Marcel Ciolacu a transmis, luni,...

Un nou tratament împotriva covid-19, testat cu succes în timpul unor teste clinice

MedicalUn nou tratament împotriva covid-19, testat cu succes în timpul unor teste clinice

O singură injecţie a unui tratament antiviral împotriva covid-19 a redus la jumătate – în timpul unor teste clinice – riscul spitalizării în caz de infecţie, indică un studiu, al căror autori speră la un nou tratament al pacienţilor, transmite APF.

În ciuda faptului că boala covid-19 nu mai apare pe prima pagină a ziarelor, crearea unor noi opţiuni de tratament rămâne crucială, în special împotriva unor noi varainte, precizează AFP un profesor de imunologie de la Universitatea Stanford, Jeffrey Glenn, unul dintre autorii studiului, publicat miercuri în revista NEJM.

Aproximativ 500 de persoane mor în continuare pe zi din cauza covid-19 în Statele Unite.

Acest tratament foloseşte interferoni – proteine cruciale în răspunsul imunitar.

Ele sunt secretate în prezenţa unui virus şi se ataşează de receptorii anumitor celule, declanşând ”un mecanism de apărare antivirală înnăscut” – altul decât al anticorpilor, mai spune Jeffrey Glenn.

 

Așadar, există mai multe tipuri de interferoni – inclusiv cei numiţi lambda, a căror particularitate este că se ataşază de celulel plămânilor, acolo unde face ravagii covid-19.

Tratamentul constă într-o injecţie cu o versiune sintetică a interferonilor lambda – în primele şapte zile de la apariţia primelor simptome de covid-19.

Acesta a fost testat în cadrul unui studiu clinic asupra a peste 1.900 de adulţi infectaţi cu covid-19 – în perioada iunie 2021-februarie2022, în Brazilia şi Canada.

O parte dintre pacienţi erau vaccinaţi anticovid.

Numai 25 dintre cele 931 de persoane cărora li s-a administrat acest tratament au fost spitalizate, faţă de 57 dintre cele 1.018 persoane cărora li s-a administrat un placebo – reprezentând o reducere cu 51%, conform studiului.

Rezultatele sunt şi mai bune la izolarea pacienţilor nevaccinaţi.

”Este spectaculos”, crede Jeffrey Glenn, care a înfiinţat compania Eiger biopharmaceuticals, care a creat tratamentul. Acesta deţine în continuare acţiuni la această companie.

Acest tratament – cu o singură injecţie – oferă un avantaj practic în comparaţie cu antiviralul Paxlovid al Pfizer, care necesită administrarea a zeci de pilule în decurs de cinci zile, mai spune el.

Acesta oferă un avantaj şi în comparaţie cu tratamente cu anticorpi monoclonali şi cu vaccinuri, care şi-au pierdut puţin câte puţin eficienţa împotriva noilor variante ale SARS-CoV-2, pentru că interferonii interacţionează cu celule, iar tratamentul nu este afectat de evoluţia SARS-CoV-2.

Conform Eiger biopharmaceuticals, care a publicat anterior aceste rezultate într-un comunicat de presă, Agenţia americană a medicamentului (FDA) nu a dat însă curs unei cereri de autorizare de urgenţă.

Încă Glenn se arată pozitiv.

”Am speranţe bune că acest studiu îi va încuraja pe reglementatori aici şi în lume să găsească un mijloc de a le oferi (acest tratament) pacienţilor cât mai rapis posibil”, precizează el.

Citeste si alte articole: