Calendar Evaluare Națională: clasele a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2023-2024

Calendarul pentru evaluările naționale la finalul claselor...

Vânzarea de energizante către minori, interzisă prin lege

Vânzarea de energizante către minori, interzisă prin...

„Branșament cultural la Uzina de Apă”, un proiect ce invită timișorenii să descopere vechile stații de tratare a apei

Din Oras"Branșament cultural la Uzina de Apă", un proiect ce invită timișorenii să descopere vechile stații de tratare a apei

Programul Timișoara 2023 vă invită să descoperiți vechile stații de tratare a apei prin intermediul proiectului „Branșament cultural la Uzina de Apă”. Acest proiect îmbină patrimoniul industrial cu arta, încurajând timișorenii să redescopere aceste comori arhitecturale.

Proiectul are ca scop crearea de legături inedite între artiști și comunitate, prin intermediul resurselor esențiale pentru viață, cum ar fi apa. Timișorenii sunt invitați să își exploreze „moștenirea” legată de apă.

Sâmbătă, 18 februarie, între orele 11 și 14, ambele uzine de apă vor fi deschise pentru public și vor oferi vizite ghidate, ateliere de lectură și activități pentru copii. Fundația Aquatim, care a inițiat proiectul „Branșament cultural la Uzina de Apă”, își propune să promoveze și să interpreteze patrimoniul industrial al orașului prin punerea în evidență a Uzinei de Apă Urseni și a Uzinei de Apă Industrială în spațiul public al orașului.

 „Ambele uzine oferă spații generoase pentru expoziții, concerte, proiecții de film, videomapping, activități pentru copii, vizite ghidate tematice, cu secvențe din istoria orașului etc”, declară cei de la Aquatim.

Uzina de Apă Urseni se află în curs de renovare și va deveni, la finalul lucrărilor, un veritabil muzeu al apei. Proiectul, finanțat integral de către Fundația Aquatim, include construirea unei clădiri noi cu o suprafață de peste 500 de metri pătrați.

Muzeul va fi compus din alei pietonale care vor conecta atât noua clădire, cât și cele existente, precum și dintr-o serie de zone de interes, precum bazine decorative de apă statice sau interactive, platforme pietonale și zone pentru exponate în aer liber. Integrarea vechilor uzine de apă în harta culturală a orașului oferă noi spații neconvenționale pentru activități culturale și are un impact pozitiv asupra cartierelor periferice. Proiectul „Branșament cultural la Uzina de Apă” face parte din Programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii și este finanțat prin programul Opening+, gestionat de Centrul de Proiecte, cu sume alocate din bugetul de stat prin Ministerul Culturii.

PROGRAM

Sâmbătă, 18 februarie

Uzina de Apă Urseni, Calea Urseni, nr. 26

  • orele 11 -12 – Scriu, deci citesc, atelier de literatură pentru copii între 6 și 106 ani, susținut de scriitorul și jurnalistul cultural Robert Șerban
  • orele 11,15 – 12 Vizita ghidată a uzinei – Deschidem robinetul cu povești și vă invităm să descoperiți OZN-ul de la Urseni și celelalte secrete ale primei uzine de apă din Timișoara (12+ ani)
  • orele 12,30 – 14 Jocuri educative AquaKids, Apă sigură: mit sau realitate și Descoperă uzina (6+ ani)

Uzina de Apă Industrială (Aquapic), str. Frederic Mistral, nr. 1

  • orele 11 – 12 Atelier de lectură pentru copii (6-12 ani), susținut de Ramona Miza, împreună cu Alina Iga, fondatoarea podcastului pentru copii „Cufărul cu povești”. Copiii vor asculta povestea, vor dezbate tâlcul cărții și vor confecționa, pe baza poveștii, elemente de lucru manua
  • orele 11,15 – 12 Vizita ghidată a uzinei – Deschidem robinetul cu povești și vă invităm să descoperiți fostul Stabiliment al Apei de Stropit (12+ ani)
  • orele 12,30 – 14 Jocuri educative AquaKids, Apă sigură: mit sau realitate și Descoperă lunca (6+ ani)

Citeste si alte articole: