Bebeluși gemeni cu gripă internați la Spitalul Victor Babeș din Timișoara

Din OrasBebeluși gemeni cu gripă internați la Spitalul Victor Babeș din Timișoara

Printre pacienții din Spitalul Victor Babeș din Timișoara care sunt afectați de gripă se află și o pereche de gemeni bebeluși de doar o lună. Unitatea spitalicească anunță că jumătate dintre bolnavii cu infecții respiratorii care au ajuns la Ambulatoriu în ultimele zile au fost internați. La Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș, pacienții cu forme medii și severe de gripă au început să apară în număr mai mare în ultima perioadă.

Simptomele gripei includ, în general, febră, dureri de cap sau musculare, transpirații, frisoane, dureri oculare, dureri de gât și pierderea poftei de mâncare. Gripa este considerată una dintre bolile cele mai contagioase.

“Gripa se manifestă endemo-sporadic. În ultimele 4 luni, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara s-a înregistrat o creştere semnificativă a infecţiilor respiratorii. Astfel, de la începutul lunii octombrie 2022 şi până în prezent, un sfert dintre pacienţii internaţi au fost cu viroze respiratorii. În luna ianuarie 2023, 11% dintre bolnavii consultaţi în Camera de Gardă au avut gripă, valoare care a crescut la 17% în prima săptămână a lunii februarie. Aproape jumătate dintre cei veniți pentru investigații în ultima săptămână, și care aveau gripă, au fost internați. Ei au prezentat forme clinice mai severe ori diverşi factori de risc: vârsta de sub un an, prematuritate, anomalii congenitale, boli neuromusculare, convulsii febrile în antecedente. În cazul adulților vorbim de patologie cardiovasculară sau pulmonară cronică, neoplazii, diabet zaharat sau de pacienți în progam de dializă”, a declarat Ș.L. Ruxandra Laza, medic primar boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. În prezent, în secțiile de boli infecțioase din cadrul Spitalului Victor Babeș sunt internați 11 copii cu vârstele între o lună și patru ani. “Bolnavii vin, de obicei, pentru un consult în Camera de Gardă, atunci când febra și tusea persistă, nu cedează, și asta în condițiile în care sunt administrate antitermicele și antitusivele uzuale. La unii dintre ei apar și fenomene digestive urmate de deshidratare. În cazul persoanelor în vârstă, apare și o decompensare a bolilor asociate, dar și o astenie marcantă. Cele mai frecvente cazuri de viroze respiratorii au fost cu virusul gripal de tip A și B. Virozele respiratorii, așa cum este și gripa, ocupă primul loc ca morbiditate prin boli acute în sezonul rece. Modalitatea principală de transmitere a virusurilor respiratorii o reprezintă aerul, prin particulele fine în suspensie, care sunt responsabile atât de infecţia acută, cât şi de agravarea patologiei preexistente”, a conchis Ș.L Ruxandra Laza.

Medicii recomandă în continuare să se ia măsuri de precauție pentru a preveni răspândirea gripei. Acestea includ evitarea locurilor aglomerate, vaccinarea antigripală, ventilarea camerelor și purtarea măștii.Citeste si alte articole: